De Gezondheid van de Curly Coated Retriever.
Zoals alle andere retriever rassen heeft ook de Curly te maken met aandachtspunten betreffende de gezondheid van het ras. Daarom heeft de rasvereniging ook in het fokreglement opgenomen, dat de dieren waarmee men wil fokken onderzocht moeten worden op een aantal daarin genoemde zaken.
Fok reglement.
- HD onderzoek naar Heupdysplasie. De HD status van ons ras is zeer goed.
- ECVO oog onderzoek ,dit betreft afwijkingen in en rond de oogbol zoals: erfelijk cataract (lenstroebeling), PRA (progressieve retina atrofie) , Entropion (onderooglid krult naar binnen), Ectropion (onderooglid krult naar buiten) en Distichiasis (er groeien extra haren op het ooglid naast de wimpers, die tegen het hoornvlies prikken).
Exterieur eisen bestaan uit 2x minimaal een ZG behaald op een officiële Tentoonstelling of Clubmatch van de rasvereniging.
De fokkers.
De Curly Coated Retriever behoort tot een wereldwijd numeriek klein ras, er wordt in Nederland op zeer bescheiden schaal af en toe een nestje gefokt door hobby fokkers, maar geregeld zijn de ouderdieren hiervan weer uit het buitenland afkomstig, evenals de nodige pups. Daarom hebben hebben wij geregeld contact met de leden van de diverse Curly rasverenigingen in het buitenland.
De Finse zustervereniging houdt bijvoorbeeld een digitale lijst bij waarop Curly eigenaren uit de hele wereld gevallen van epilepsie kunnen aanmelden.
Naast de bovengenoemde verplichte onderzoeken laten veel fokkers vrijwillig nog een aantal DNA testen doen op bepaalde afwijkingen ,om zo bij de keuze van de fokdieren de kans op het fokken van lijders aan deze afwijkingen te voorkomen.
Deze testen betreffen onder andere: GSD111a (een glycogeen stapelingsziekte), PRAcord1 (een vorm van retina atrofie) en EIC (exercise induced collapse).
Hoewel de genoemde aandoeningen maar bij een relatief zeer klein aantal honden voorkomen en niet echt een probleem vormen vinden de fokkers het toch belangrijk om het aantal lijders laag te houden.
Wereldwijd zullen er altijd mensen zijn, die het minder nauw nemen met de gezondheid van hun ras, en op deze manier nemen de Nederlandse Curly fokkers hun eigen verantwoording.
Hoewel in andere Retriever rassen zoals de Golden -en de Labrador retriever ED (elleboog-dysplasie een serieus probleem vormde, dat door fokmaatregelen nu aan het minderen is, is vreemd genoeg dat een zeer zeldzame aandoening bij de Curly. Toch laten veel Curly fokkers “voor de zekerheid’ hun dieren daarop onderzoeken .
Monitoring van de gezondheid van de Curly Coated Retriever wordt gedaan door om de drie jaar een Gezondheids enquête in te laten vullen door de leden van de vereniging. De respons hierop is zeer goed.
Samenvattend kunnen we stellen dat de algemene gezondheid van de Nederlandse Curly goed is. Het zijn grote honden, dus de gemiddelde levensduur ligt wat lager als bij kleine rassen , maar 10-12 jaar met uitschieters naar 14 jaar is mogelijk. In het ras komt weleens epilepsie voor, maar op dit moment vormt dat geen probleem. We zien wel met een zekere regelmaat kanker bij de wat oudere Curly’s en soms helaas ook bij een enkele jongere hond.
Maar met de goede medische voorzieningen in Nederland en de voortschrijdende mogelijkheden van gebruik van DNA onderzoek leidt het merendeel van de Nederlandse Curly’s een goed en gezond leven.