Karakter

Gedrag en Karakter

In de rasstandaard van de Curly Coated Retriever zijn het gedrag en het karakter beschreven: intelligent, stabiel, betrouw baar, moedig, vriendelijk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk. Sommige kunnen iets terughoudend ten opzichte van vreemden zijn, maar het zijn kindervrienden van nature.

Omdat de Curly’s in vroeger tijden de jachtopzieners moesten helpen om het wild te beschermen tegen stropers, beschikken ze nu nog steeds over een waak- en verdedigingsinstinct. Hun blaf kan vreemden afschrikken en dat onderscheidt hen van de andere Retrievers. Daarbij moesten de Curly’s vroeger stropers kunnen ‘ stellen’ en deden dat door tegen ze op te springen. Dit gedrag zit er ook nog sterk in en zal een Curly ook nu nog vaak opspringen naar bezoek.  

Hoewel de Curly heel graag werkt voor zijn baas, en slim is, leidt zijn zelfstandigheid soms tot eigenwijsheid. Het duurt ook een aantal jaren voordat ze geestelijk en lichamelijk volwassen zijn. Buiten een onvermoeibare hond, kan de Curly binnen de rust zelve zijn. Met andere honden en kinderen kan hij gewoonlijk goed overweg en zijn trouw aan de familie is groot.

Curly’s zijn niet echt moeilijk op te voeden en te trainen, maar vanwege hun soms gevoelige temperament moet die training met zachte, maar wel met doortastende en consequente hand gebeuren.

Het is aan te bevelen in ieder geval minimaal een puppycursus en/of een gehoorzaamheidscursus te volgen. Daarmee beginnen als de hond nog pup is, is een must.

© Curly Coated Retriever Club Nederland 2024