Rasstandaard

Dit is de officiële rasbeschrijving van de Curly Coated Retriever.

Algemeen beeld

Sterk, fier met een zekere mate van elegantie en een kenmerkende vacht.

Kenmerken

Intelligent, stabiel, betrouwbaar.

Temperament

Moedig, vriendelijk, vol zelfvertrouwen en onafhankelijk. Toont wat afstandelijk.

Hoofd en schedel

Hoofd wigvormig zowel van voren als in profiel. Hoofd moet in verhouding tot het lichaam zijn. Lichte stop. Voorsnuit en schedel moeten van gelijke lengte zijn. Bovenbelijning van schedel en snuit parallel. Neus zwart bij de zwarte en bruin bij de leverkleurige variant.

Ogen

Groot, niet uitspringend en ovaalvormig, schuin geplaatst. Donkerbruin bij de zwarte en bij de leverkleurige in overeenstemming met de kleur van de vacht.

Oren

Tamelijk klein. Iets boven het oog aangezet. Vlak tegen het hoofd aanliggend en bedekt met kleine krullen.

Snuit

Sterke kaken, volledig en regelmatig schaargebit; dat wil zeggen dat de tanden in de bovenkaak nauw aansluiten over die in de onderkaak, en recht in de kaak staan.

Nek

Sterk en licht gebogen, middelmatig lang, vrij van keelhuid en vloeiend overgaand in goed geplaatste schouders.

Voorhand

Goed gespierde en naar achteren geplaatste schouders. Lengte opperarm en schouderblad bijna gelijk. Voorbenen recht met sterke middenvoet en goed onder het lichaam geplaatst.

Lichaam

Diepe borst met goed gewelfde ribben, ovaal in dwarsdoorsnede. Borstdiepte tot aan de ellebogen. De voorborst dient duidelijk zichtbaar te zijn. Ribben liggen goed naar achteren en gaan over in korte diepe en krachtige lendenen. In de flanken licht oplopende buiklijn. Sterke en strakke toplijn. De hond hoort iets langer dan hoog te zijn, gemeten vanaf de punt van de schouder tot aan de punt van het bekken.

Achterhand

Sterk en gespierd. Matige kniehoeking. Spronggewrichten tamelijk laag geplaatst en goed gehoekt.

Voeten

Rond en compact met goed gebogen tenen.

Staart

Zet de bovenbelijning vloeiend voort. Reikt ongeveer tot aan de hak. In beweging ligt de staart in het verlengde van de toplijn.

Gangwerk

Gemakkelijk, krachtig gangwerk, goed uitgrijpend en energiek. Beweging evenwijdig, bij hogere snelheid neigen de benen naar elkaar toe.

Vacht

Lichaam bedekt met een dikke massa kleine, strak gekroesde krullen, die dicht tegen de huid aan liggen, vanaf de jachtknobbel tot aan het puntje van de staart. Geen ondervacht of kale plekken. Overal elders is het haar kort.

Kleur

Zwart of leverkleurig.

Maat

Ideale schouderhoogte voor reuen 69 centimeter (27 inches) en voor teven 64 centimeter (25 inches).

Fouten

Iedere afwijking van de hierboven genoemde punten moet als fout worden aangemerkt. De beoordeling van de ernst van de fout moet in verhouding zijn tot de mate waarin de fout zich voordoet.

Reuen behoren twee duidelijk normale testikels te hebben, die volledig in het scrotum zijn ingedaald.

 

Noot

*Lees hier ook  Toelichting op de rasstandaard door Hannie Warendorf”. (Link in menu)

© Curly Coated Retriever Club Nederland 2024