Vachtverzorging

Veel hoeft er aan een Curly niet te gebeuren. De vacht is erg gemakkelijk te verzorgen. Kammen mag niet, nat masseren en knippen wel.
Een Curly verhaart, net zoals andere honden, twee keer per jaar. In de ruitijd dwarrelen er wat krullen door het huis, maar die zijn zo op te zuigen.

Meestal valt oud haar gemakkelijk uit, maar sommige honden met heel dikke vachten vragen wat hulp. De haren zijn enigszins vettig (uiterst nuttig voor een waterhond), wat betekent dat de vacht onaangenaam zou kunnen gaan ruiken. Dat is te vermijden door de normale, wekelijkse verzorging: nat maken van de pels, die daarna met de vingertoppen wordt gemasseerd. Dood haar en rommel blijven aan de natte handen zitten en na de behandeling is de vacht weer fris en mooi in de krul.
Wekelijks even de oren nakijken is ook belangrijk. Heeft de hond een dikke vacht waarin dood haar blijft vastzitten, dan is het geoorloofd hem aan het einde van de ruitijd één keer door te kammen. Zo verniel je wel de krullenstructuur, maar die krijgt de hond weer terug bij de wasbeurt die deze grote schoonmaakbeurt afrondt.

De Curly is een elegante hond, een mooi strak krullenpak ondersteunt dat beeld. Om dat te bereiken dienen flosjes aan de oren, wapperende haren aan de staart en pieken op het lijf en aan de benen regelmatig met een kappersschaar te worden weggeknipt. Dat kan de eigenaar makkelijk zelf doen en kan al bij de jonge hond worden aangeleerd. Niet bij elke hond groeit de vacht even snel en overvloedig, maar ten minste eens per zes tot acht weken een knipbeurt is een geweldige opknapper voor het uiterlijk van iedere Curly.   

Bekijk hier meer over het trimmen van de vacht.

© Curly Coated Retriever Club Nederland 2024